tlhI­ngan Hol Da­jatlh­laH­’a’ SoH?

Kan du tala klingonska?

Har du funderat på att lära dig ytterligare ett språk? – Lär dig klingonska! Sedan boken The Klingon Dictionary kom ut 1985 har den sålts i över femhundratusen exemplar, och idag finns det omkring tusentalet klingonskatalande världen över. Med sitt minimala ordförråd och enkla (men bisarra) grammatik är klingonska ett perfekt studieobjekt, liksom en kreativ utmaning, för alla språkintresserade. bI­mej­DI’ reH bet­leH­lIj yI­tlhap!

Föreningen Klingonska Akademien håller sedan i februari –99 en studiecirkel under ledning av Uppsalas två mest inbitna klingonister, Markus Persson och Björn X Öqvist. Vi träffas och studerar en eller par timmar i veckan över en kopp Dargh. Studiecirkeln är till för såväl nybörjare som experter – alla som fattat tycke för klingonska språket. Lektions- och referensmaterialet (som är på svenska) har vi själva utarbetat för att våra elever, och inte minst vi själva, inte ständigt ska behöva tänka via omvägen över engelskan.

Klingonska Akademien ligger bland annat bakom Projekt KLO vars slutmål är en svensk översättning av Marc Okrands The Klingon Dictionary. Vi har också hållit Uppsalas genom tiderna första qep­Hom, ett tvådagars klingonskt möte, som bland annat omtalats i Upsala Nya Tidning.

För ytterligare information om Klingonska Akademien och våran verksamhet hör av dig till Björn X Öqvist (telefon: 018-500 911, epost: zrajm@iname.com) eller läs mer på vår informativa websida. batlh pI­ghoj­moH.


Klingonska Akademien
www.bahnhof.se/~dark/klingonska

[Nyare flygblad producerat för sprindning bl.a. via Uppsala English Bookshop.]