tlhI­ngan Hol Da­jatlh­laH­’a’ SoH?

Kan du tala klingonska?

Har du funderat på att lära dig ytterligare ett språk? – Lär dig klingonska! Sedan boken The Klingon Dictionary kom ut 1985 har den sålts i över femhundratusen exemplar, och idag finns det omkring tusen människor som talar klingonska världen över. Med sitt minimala ordförråd och enkla (men bisarra) grammatik är klingonska ett perfekt studieobjekt, liksom en kreativ utmaning, för alla språkintresserade. Var beredd när framtiden kommer. bI­mej­DI’ reH bet­leH­lIj yI­tlhap!

Föreningen Klingonska Akademien håller sedan i februari –99 en studiecirkel under ledning av Uppsalas två mest inbitna klingonister, Markus Persson och Björn X Öqvist. Vi träffas och studerar en eller par timmar i veckan över en kopp Dargh. Studiecirkeln är till för såväl nybörjare som experter – alla som fattat tycke för klingonska språket. Lektions- och referensmaterialet (som är på svenska) har vi själva utarbetat för att undvika att behöva tänka via omvägen över engelska.

Klingonska Akademien ligger bland annat bakom Projekt KLO vars slutmål är en svensk översättning av Marc Okrands The Klingon Dictionary. Vi har också hållit Uppsalas genom tiderna första qep­Hom nI’, ett tvådagars klingonskt möte, som bland annat omtalats i Upsala Nya Tidning.

För mer information om Klingonska Akademien och vår verksamhet hör av dig till Björn X Öqvist (tel: 018-500 911, epost: zrajm@iname.com) eller läs mer på vår informativa websida. Alla intresserade och/eller nyfikna är välkommna. batlh pI­ghoj­moH.


Klingonska Akademien, Uppsala
stp.ling.uu.se/~zrajm/klingonska